Watt Rotterdam

Alle events in Rotterdam

13 februari 2013 – Chinees Nieuwjaarsfestival 2013

Posted by on feb 8, 2013

Rotterdam viert op woensdag 13 februari 2013 het Chinees Nieuwjaar! Het Chinees Nieuwjaar, ook wel bekend als het Lentefeest, is het belangrijkste feest voor de Chinezen over de hele wereld. Ook in Rotterdam zal dit groots gevierd worden. Het wordt een zeer feestelijke kennismaking met de Chinese cultuur. Kung fu, dans, vuurwerk en lichtshows. Alles wordt uit de kast gehaald om het jaar goed te beginnen.

De eerste dag van de Chinese kalender

Het Chinees Nieuwjaar wordt niet als bij ons, op 1 januari gevierd, maar elk jaar op een andere datum. Het wordt gevierd op de eerste dag van de eerste maand, van de Chinese kalender. De eerste dag is de dag waarop de tweede nieuwe maan na de winterwende plaatsvindt. Daarnaast maakt de Chinese kalender gebruik van de dierenriem, waarbij elk jaar een dier heeft, welke weer een bepaalde betekenis heeft voor de mensen die in dat jaar geboren zijn. 2013 is het jaar van de slang.

Traditie

Geheel volgens traditie zal het Chinees Nieuwjaar ingeluid worden met vuurwerk, draken- en leeuwendansen. Met drakendansen en vuurwerk worden de boze geesten verjaagd en met de leeuwendans wordt er laten zien dat je wel iets moet doen voor geluk en voorspoed. Het komt immers niet vanzelf. Onder luid tromgeroffel zal de leeuw dansend door de straat gaan. De combinatie van deze dansen zullen er voor zorgen dat de ondernemers een goed jaar tegemoet zullen gaan.

Locatie

Op verschillende locaties in de omgeving van de West-Kruiskade, ook bekend als Chinatown, zal het festival plaatsvinden. De exacte locatie zal afhankelijk zijn van het onderdeel van het programma. Het Rotterdams Chinees Nieuwjaarsfestival is gratis te bezoeken en moet een feest worden van alle Rotterdammers.